☰  MENU

Aardgas in de ban, óók Rotterdam spreekt ambitie 2050 uit

Rotterdam wil aardgas volledig in de ban doen. In 2050 mag geen enkele woning meer worden verwarmd met aardgas. Nederland heeft in het klimaatverdrag van Parijs afgesproken de duurzaamheidsambities flink op te voeren. Eind 2016 meldde wij al dat Amsterdam in 2050 gasloos wil worden, andere gemeentes volgen. Of toch niet? Lees hieronder meer >>>

Oók Rotterdam neemt afscheid van aardgas

Afbeeldingsresultaat voor rotterdam logoIn 2050 mag geen enkele woning meer worden verwarmd met aardgas. Ook koken op een gasfornuis is taboe. Dit ambitieuze voornemen is op 6 juni uitgesproken door wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid, D66) in het duurzaamheidscentrum Blue City, het voormalige Tropicana. Samen met elf partijen, zoals energiebedrijven en woningcorporaties, ondertekende hij het statement ‘Rotterdam wordt aardgasvrij’.

Mijlpaal

Hij noemde de ondertekening een ‘nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Rotterdam’. Langenberg wees erop dat 52 jaar geleden, in 1965, het eerste Groningse aardgas werd geleverd aan Rotterdamse woningen. ,,Vandaag spreken we gezamenlijk de ambitie uit voor een aardgasvrij Rotterdam in 2050. Al zal de huidige transitie een stuk ingrijpender zijn dan in de jaren zestig. Onze stad is groter geworden en de maatschappij is complexer.’’

Rotterdam D66 wethouder Pex Langenberg

Nog geen concreet plan

Om in 2050 het aantal woningen met aardgas tot nul te reduceren, volgt er een dure klus: de kosten worden geschat op 25.000 euro per woning. Het is nog niet duidelijk hoe dat gaat gebeuren, laat staan wie dat gaat betalen. ,,Het is een ambitie, nog geen concreet plan van aanpak’’, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Klimaatakkoord

Een en ander is het gevolg van het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is afgesproken. In maart sloot de gemeente Rotterdam met minister Kamp de ‘Green Deal Aardgasvrije Wijken’.  Hierbij spraken 30 gemeenten, 12 provinciën en 5 netbeheerders af om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Dit betekent dat de CO2-uitstoot drastisch omlaag moet. ,,En hoewel de heer Trump daar zijn eigen gedachten over heeft, gaan wij hier mee door’’, aldus Langenberg.

Bron: Lees hier het volledige AD-artikel Rotterdam neemt afscheid van aardgas


Elders weinig haast?!

Na Rotterdam, Amsterdam spreken ook andere gemeentes hun plannen uit. Zo lezen wij deze week in de meia dat óók de gemeente Gouda het aardgas gaat terugdringen. Anderzijds lezen dat andere gemeenten weinig haast maken met het gasloos maken van nieuwe woonwijken. Twee derde van de nieuwe woningen die tot 2021 verrijzen krijgen nog gewoon een conventionele gasaansluiting. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu spreekt van een zeer onwenselijke ontwikkeling, zeker nu een gemiddeld gasnet minstens veertig jaar meegaat. Dat geld is straks voor een flink deel weggegooid. Om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken heeft Nederland in het klimaatverdrag van Parijs afgesproken de duurzaamheidsambities flink op te voeren. In 2050 moet de hele economie van de fossiele brandstoffen af zijn, wil het Kabinet.
Lees het complete AD-artikel Nieuwe wijken voorlopig nog lang niet gasloos, in strijd met beloften.

Amsterdam wordt gasloos in 2050

← Prev actualiteit ItemNederlandse uitstoot broeikasgassen stijgt nog altijd licht

Next actualiteit Item →Sterke EPC-reductie met gelijkwaardigheidsverklaringen