☰  MENU

Amsterdam wordt gasloos in 2050

Amsterdam moet in 2050 een aardgasloze stad zijn. Woningcorporaties wijzen volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. ‘We gaan het gewoon doen’, zegt wethouder Abdeluheb Choho. Lees hieronder verder >>>

Amsterdam wordt gasloos in 2050 > > >

Het college van Burgemeester van Wethouders maakte haar strategie om Amsterdam los te koppelen van aardgas bekend in haar plan ‘Naar een Stad zonder Aardgas’. Om snel ervaring op te doen met het grootschalig gasloos maken van bestaande woningen wijzen Amsterdamse woningcorporaties al in 2017 de eerste 10.000 woningen aan waar dit gaat gebeuren. Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho: “We beginnen nu met een warmterevolutie, waar elke Amsterdammer bij betrokken wordt. Dit vraagt om lef bij alle partijen, en ik ben trots dat we juist in Amsterdam samen hard aan de slag gaan om bestaande buurten aardgasloos te maken. We gaan het gewoon doen.”

Enorme opgave
Het aardgasvrij maken van een hele stad is geen sinecure. Het brengt een enorme opgave met zich mee, meldt Choho. Maar het gasvrij maken van hele wijken is niet nieuw meer. In Amsterdamse nieuwbouwwijken zoals de Houthavens of het Amstelkwartier liggen al geen gasleidingen meer. Deze woningen worden verwarmd met restwarmte uit de industrie, zoals van de afvalenergiecentrale in Amsterdam. Verwachting is dat in 2020 102.000 woningen zijn aangesloten op warmtenetten. Dit is het best betaalbare alternatief voor gas in bestaande woningen, meldt de Volkskrant.

 

Ombouwproject
Bijzonder aan het Amsterdamse plan is dat bestaande gebouwen op grote schaal van het aardgas worden gehaald. Choho ziet dit ombouwproject als een experiment om te kijken wat er nodig voor het gasloos maken van wijken. “De meest ingrijpende keuze is dat nu begonnen wordt met het op grote schaal bestaande gebouwen van het aardgas afhalen, om ervaring op te doen met welk alternatief op welke plek het beste past. Daarbij kan onder meer ook gedacht worden aan volledige elektrische warmtesystemen (all electric) of geothermie.”

Samenwerken
De gemeente Amsterdam gaat hiervoor intensief samenwerken met de vijf woningcorporaties Eigen Haard, De Alliantie, Rochdale, Stadgenoot en Ymere, warmtebedrijven Nuon en Westpoort Warmte, netbeheerder Alliander en de Huurdersvereniging Amsterdam. Het college wil bovendien bewoners, de consumenten, een grotere rol gaan geven: lokale huurders- en bewonersorganisaties, VvE ‘s, particuliere woningeigenaren en andere eigenaren van gebouwen zullen worden geraadpleegd. Belangrijk uitgangspunt is dat de kosten voor bewoners niet stijgen, en dat Amsterdammers betrokken worden bij de keuzes die gemaakt gaan worden, aldus het college. >>

 

1 2

← Prev actualiteit ItemHoe denkt NL over de warmtesector?

Next actualiteit Item →Zonnepanelen moeten uit als de zon schijnt