☰  MENU

Amsterdam wordt gasloos in 2050

Amsterdam moet in 2050 een aardgasloze stad zijn. Woningcorporaties wijzen volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. ‘We gaan het gewoon doen’, zegt wethouder Abdeluheb Choho. Lees hieronder verder >>>

>> Wetgeving aanpassen
Amsterdam bepleit in het plan ook dat het Rijk nog een belangrijke rol te spelen heeft in het aanpassen van belemmerende wet- en regelgeving, en dat er meer bevoegdheden naar de gemeente moeten om lokaal de juiste keuzes te maken. Ook voor de financiering wordt naar het Rijk gekeken. “De regering moet vaart maken om verouderde regelgeving uit het gastijdperk aan te passen”, meldt Choho in de Volkskrant. Zo schrijft de wet voor dat elke Nederlander recht heeft op een aansluiting op het gasnet. Ook is het lastig om consumenten te laten kiezen voor een warmtenet zolang wettelijk vastligt dat de prijs voor warmte is gekoppeld aan de hoogste gasprijzen.

Inpassen in renovaties
Amsterdam doet voorlopig alleen zaken met woningcorporaties, om praktische en juridische overwegingen, meldt de Volkskrant. Woningcorporaties zullen komende periode vooral huizen ombouwen die al in de planning stonden om te worden gerenoveerd. Uit de ervaringen zal blijken wat de kosten zijn van de ombouwoperaties. Het is niet de bedoeling dat huurders met de laagste inkomens de dupe hiervan worden, meldt directeur Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. “Het vraagstuk van duurzame energie moet niet worden verlegd naar de huurders van sociale huurwoningen.”

Bijdrage aan klimaat
Bijna de helft van de energie die Amsterdamse bewoners en bedrijven gebruiken, gaat naar het opwekken van warmte. Ongeveer 90 procent van die warmte wordt gemaakt door aardgas te verbranden. Daarmee is aardgas verantwoordelijk voor 30 procent van de Amsterdamse CO2-uitstoot. Door aardgasloos te worden levert Amsterdam een belangrijke bijdrage aan de nationale klimaatdoelen, meldt het college. De plannen van het college worden op 7 december besproken in de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid, en op 21 december in de Gemeenteraad.

Foto: Amsterdam moet voor 2050 een aardgasloze stad worden (foto Alliandergo.nl)

Redactie Ensoc, 17-nov-16

1 2

← Prev actualiteit ItemHoe denkt NL over de warmtesector?

Next actualiteit Item →Zonnepanelen moeten uit als de zon schijnt