☰  MENU

Grijze stroom is deels bloedkolen, duurzaamheid is vóór leven

Een kwart van de steenkolen die gebruikt wordt om energie op te wekken voor de Nederlandse klanten komt uit Colombia. Ze worden dan ook wel ‘bloedkolen’ genoemd. Uit onderzoek onder Kassa-kijkers blijkt dat 81,5% nooit van de term bloedkolen gehoord heeft in relatie tot kolen uit Colombia. Lees meer >>>

Nederlandse energiemaatschappijen gebruiken bloedkolen

 Als je als consument in Nederland kiest voor grijze stroom, wordt een deel van die stroom altijd opgewekt door steenkolen. Wat je als klant van een energiemaatschappij vaak echter niet weet, is dat die kolen zijn gelinkt aan geweld en schending van de mensenrechten in Colombia.

© Foto Pax / Ronald de Hommel

PAX voor Vrede
Vredesorganisatie PAX heeft onderzoek gedaan naar de rol van mijnbouwbedrijven bij geweldplegingen in Colombia. Tussen 1996 en 2006 zijn er in de kolenstreek Cesar in Colombia meer dan 3000 mensen vermoord, en 55.000 mensen van hun land verdreven. De twee grote mijnbouwbedrijven die kolen leveren aan Nederlandse energiemaatschappijen worden ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij het geweld, en te profiteren van goedkope kolenprijs. PAX stelt dat de Nederlandse energiebedrijven die kolen van deze firma’s inkopen zich zouden moeten inzetten om erkenning en financiële compensatie voor de slachtoffers af te dwingen, en dat tot nu toe niet hebben gedaan.

Geen bloedkolen = groene stroom
Als je als consument grijze stroom afneemt bij Nuon, Essent of Engie, komt een deel van de kolen voor de grijze stroom uit Colombia. Bij Eon nemen alleen zakelijke klanten deze grijze stroom af. Er is in Nederland geen aanbieder van grijze stroom die geen steenkolen uit Colombia importeert. Als je er dus zeker van wilt zijn dat je geen stroom gebruikt die deels door kolen uit Colombia is opgewekt, dan kun je kiezen voor groene stroom.

Bronnen / dossier:
10 december 2016: Kassa, kijk/lees hier het gehele artikel
25 maart 2017:  Trouw
29 maart 2017: PAX voor vrede
4 mei 2017 PAX voor vrede

 

← Prev actualiteit ItemZijn groene plannen van gemeentes te rooskleurig?

Next actualiteit Item →Gaat ING voor uitputting, niet voor duurzaam!?!