☰  MENU

Gaat ING voor uitputting, niet voor duurzaam!?!

Een betere wereld begint bij jezelf, daar kies ik voor. Maar dat wat lees ik vandaag over mijn ING-bank, van oudsher de Post(giro/-bank), doet mijn wenkbrauwen fronsen. Tegen mij als klant vertelt de ING een duurzaam financieringsbeleid te voeren, echter journalisten komen met een ander verhaal en milieuorganisaties dienen een klacht in. Lees hieronder meer >>>

Milieugroepen dienen klacht in over uitstootbeleid ING

Nog even terug in de tijd. De wortels van ING liggen bij de bankdiensten van de overheid zoals De Rijkspostspaarbank en De Postcheque- en Girodienst alsmede bij de Nederlandsche Middenstands Bank (NMB Postbank Groep) en de verzekeraars De Nationale Levensverzekering Bank en De Nederlanden (Nationale-Nederlanden). ING is anno 2017 een internationale financiële instelling met haar basis hoofdkantoor van de ING Groep en ING Bank dat gevestigd is in het gebouw Amsterdamse Poort te Amsterdam.

© ANP

ING investeert nog altijd miljarden in fossiele energiebedrijven en heeft geen duidelijke plannen om de broeikasgasuitstoot van zijn financieringen te verminderen. Dat vinden Greenpeace, Oxfam Novib, Milieudefensie en BankTrack. De vier organisaties hebben een klacht over ING ingediend bij het Nationaal Contact Punt.

Dat NCP onderzoekt of bedrijven zich houden aan richtlijnen van de OESO, de organisatie van westerse industrielanden, over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die richtlijnen stellen dat bedrijven duidelijk dienen te rapporteren hoeveel broeikasgasuitstoot ze veroorzaken en actief proberen hun uitstoot terug te dringen.

“ING doet dit wel voor de uitstoot van haar eigen bedrijfsvoering, maar niet voor de broeikasgasuitstoot van de bedrijven en projecten die zij financiert”, aldus de vier milieu- en ontwikkelingsorganisaties. “Juist die uitstoot is enorm.”

Concrete toezeggingen

Oxfam Novib, Greenpeace, Milieudefensie en BankTrack roepen ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers op om vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering met concrete toezeggingen te komen over de manier waarop de klimaatimpact van de financieringen van ING wordt verkleind.

ING laat in een reactie alvast weten de melding bij het NCP “voorbarig en onnodig” te vinden. “Het toerekenen van CO2-uitstoot naar een opwarmingsscenario is belangrijk. Maar er bestaat momenteel geen internationale standaard voor betrouwbare en vergelijkbare data. Daardoor kan ING de gevraagde gegevens niet leveren of publiceren”, zo verklaart de bank, die daarbij benadrukt wel veel aandacht te hebben voor klimaatverandering.

Bronvermelding: Trouw 8 mei 2017

← Prev actualiteit ItemGrijze stroom is deels bloedkolen, duurzaamheid is vóór leven

Next actualiteit Item →Ceo’s lobbyen voor duurzaamheid