☰  MENU

Mark Rutte krijgt (duurzame) brieven van bedrijfsleven

“Natuurlijk hebben we nog bedrijven die gaan voor winstbejag op korte termijn. Maar maatschappelijk verantwoord kapitalisme breekt door.” Het zijn de woorden van voormalig premier Jan Peter Balkenende die een brede groep toonaangevende bedrijven ( ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, KLM, Heineken, Philips en DSM tot AkzoNobel, Unilever, Shell en FrieslandCampina) vertegenwoordigt. Allemaal vinden ze dat het sneller moet. Het lijkt opmerkelijk, dat juist grote bedrijven vragen om een sterk klimaatbeleid. Lees verder>>>

Mark Rutte krijgt (duurzame) brieven van bedrijfsleven

 Bron: Dit volledige artikel vind je ook op Volkskrant Plus d.d. donderdag 4 mei 2017.

Mei 2017
Ondernemersclub De Groene Zaak brengt vijftien ceo’s samen die pleiten voor onder meer strenger ingrijpen van de overheid bij ‘marktfalen’; als het ene bedrijf met groene maatregelen wacht op het andere en andersom. De regering moet wettelijke beperkingen voor samenwerking van bedrijven opheffen. De overheid moet bij het gunnen van grote klussen duurzame bedrijven bevoordelen.

Mei 2017
Bestuursvoorzitters van bedrijven als ING, Gasunie, Schiphol en de Rotterdamse haven zien tijdens ‘Expeditie Spitsbergen’ de veranderingen in het poolklimaat met eigen ogen. Zij roepen het nieuwe kabinet op een duidelijk en bestendig klimaatbeleid te voeren en zo snel mogelijk een klimaatwet op te stellen.

April 2017
Een coalitie van bijna negentig bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder VodafoneZiggo, Arcadis, Alliander en Tony’s Chocolonely, vraagt om een ‘duurzaam regeerakkoord’. Het nieuwe kabinet zou onder meer de belasting op arbeid moeten verlichten en de belasting op grondstoffen, zoals fossiele brandstoffen, moeten verzwaren.

Waarom willen bedrijven zo graag een groen kabinet?

© de Volkskrant

Maart 2017
De bouwsector vraagt om 7 miljard euro voor onderhoud en verduurzaming van bruggen, sluizen, riolen, scholen en woningen. Dat is alleen nog de investering tot 2021 om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. In 2030 moet driekwart van de schoolgebouwen het energielabel A hebben. In 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn.

Maart 2017
De Dutch Sustainable Growth Coalition, met bedrijven als Philips, KLM, Heineken, Unilever en Shell, wil dat de nieuwe regering een groene ‘investeringsagenda’ opstelt voor een waarde van honderden miljarden euro’s. De bedrijven beloven ook zelf ‘miljarden’ in te leggen voor onder meer het bevorderen van groene energie en een omslag naar een circulaire economie.

Oktober 2016
Nederland heeft een Deltaplan nodig voor energietransitie, stellen 39 bedrijven op de Nationale Klimaattop. Om de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden te beperken, zoals in 2015 in Parijs is afgesproken, moet Nederland sneller overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energie. Onder de deelnemers zijn Essent, Schiphol en Siemens.

← Prev actualiteit ItemCeo’s lobbyen voor duurzaamheid

Next actualiteit Item →Hoogleraren: Toon moed en leiderschap voor groene economie